There was an error in this gadget

Monday, May 7, 2012

Kawin


Assalamualaikum

Aku buka je facebook,citer sal kawin,buka je blog,sal kawin jugak.Semua suka cakap sal kawin kan.Tak kisah lah orang muda ke,tua ke,remaja,sampai ke kanak-kanak,bila cakap je sal kawin,kita mesti akan rasa gembira,suka dan rasa berbunga je.Hari tu classmate aku masa form 6 bertunang,tak tahulah meriah ke tak,aku tak pergi pun.Tak apalah,yang penting dia happy ngan pasangan pilihan dia.Dia dah jumpa pilihan dia,aku bila lagi..heheh..belajar dulu,pastu baru fikir sal kawin.


emm...nak kawin gak lah..


Nak kawin ni bukan setakat zahir je yang kena cantik tapi batin pun kena gak cantik.Bukan je cantik dari segi paras rupa tapi dari segi agama,ilmu,amalan,akhlak,budi pekerti dan macam-macam lagi lah.Lau nak citer sal ni memang dua tiga page pun tak kan habis.Aku bukanlah kata rupa 2 tak payah nak cantik,kena lah jugak,jangan lah sampai muka pun cam baru keluar dari kepulan asap,tu rasanya dah melampau kot.Kenalah berhias tapi berpada-padalah.Berhias hanya untuk suami je,ingat tu.


kecantikanku hanya untuk suamiku


Kawin ni bukan setakat seks je(sori tau),tapi berkongsi semua susah dan payah kehidupan alam perkahwinan.Nak kawin bukannya cam nak pergi makan angin kat Pulau Langkawi,lepas 2 bawak balik kenangan manis dan lupa tapi sepanjang hayat kena tengok muka yang sama dan tidur dengan orang yang sama.Sebab tu lah ada dalam kalangan kita yang dah tak tahan nak berhadapan dengan pasangan,mula mencari alasan untuk bercerai.Tu bergantung jugak samada betul ke dia tu pasangan kita sepanjang hayat atau separuh je hayat kita.Itu ketentuan yang telah Allah tetapkan tuk hamba-hamba-Nya,jadi kita tawakal je lah.




Kita kenalah buat pilihan yang terbaik sebelum kita nak mencari pasangan,bukan dengan butakan mata je.Ikut kata hati dan mata,aqal yang berfikir pun dah dipengaruhi mata.Boleh mengundang bahaya 2,akibatnya jadilah cam yang kita baca sekarang ni,cerai sana sini,suami saman menyaman,zina,curang dan macam-macam lagi.Hal tu lah yang kita tak nak jadi,sebab tu lah macam-macam pendakwah lakukan untuk gitau kat semua masyarakat betapa pentingnya   kawin mengikut Islam dan memilih pasangan yang berilmu dalam beragama.Bukan pangkat je besar,ilmu dunia cukup tinggi,harta bertimbun-timbun,rupa yang subhanallah tetapi ilmu agama jahil sangat-sangat dan tak nak belajar.

Apa-apa pun kita kenalah sedar semua ni supaya kita tak menyesal di kemudian hari..sama-samalah kita renung-renungkan dan beramal ye..pesanan ni aku ambil dulu..Moga-moga ada yang terbaik untuk kita..Insya-Allah


Wassalam

4 comments:

  1. nak kawin, kena get ready zahir dan batin... ^_^

    ReplyDelete
    Replies
    1. Ye,betul tu..bukn senang nak kawin ni,bukan cm main masak2 kn...:)

      Delete
  2. kawin???? hehehehe :p
    Rasullullah bersabda:sesiapa yg membenci sunnah ku...dia membenci aku....
    kawin tu sunnah...suke suke.... hehe :p

    ReplyDelete

Silalah komen